2-Carb-36. Diszacharidok
A diszacharidok olyan vegyületek, amelyekben két monoszacharid egység glikozidos kötéssel kapcsolódik össze.
36.2. Szabad hemiacetálos csoport nélküli diszacharidok
Azokat a diszacharidokat, amelyek két glikozidos (anomer) hidroxilcsoport reakciójában képződnek, szisztematikusan glikozil-glikozidokként nevezzük el. Az alapnevet (amelyet "glikozid" komponensként nevezünk meg) a 2-Carb-2.1 szabály alapján választjuk ki. Mindkét anomer konfigurációs szimbólumot meg kell említenünk a névben.
Példák:
b-D-Fruktofuranozil-a-D-glükopiranozid [b-D-Fruf-(21)-a-D-Glcp]
not a-D-glükopiranozil-b-D-fruktofuranozid
(triviális név: szacharóz)
Megjegyzés: Az ilyen diszacharidokat nemredukáló diszacharidoknak nevezzük.
Ha a származékokat triviális név alapján nevezzük el, a szisztematikus névben elsőként említett komponens vesszővel ellátott helyzetszámot kap.
Példa:
36.3. Szabad hemiacetálos csoporttal rendelkező diszacharidok
Azokat a diszacharidokat, amelyekben egy glikozilegység helyettesíti a másik komponens egyik alkoholos hidroxilcsoportjának a hidrogénatomját, glikozilglikózként nevezzük el. A glikozidos kötés helyzetszámait és az anomer konfigurációs szimbólumo(ka)t a teljes névben fel kell tüntetni.
Két elterjedt módszer ismert a helyzetszámok felsorolására: vagy a glikozil és a glikozid komponensek között zárójelben, vagy a glikozil előtag előtt, mint a glikozidok nevében. Az előbbi (előnyben részesített) módszer az oligoszacharid-maradékok megnevezésére használt eljárásból alakult ki.
Megjegyzés: A Chemical Abstracts Service az utóbbi módszert alkalmazza a diszacharidok elnevezésére.
Az előbbi módszer korábbi ajánlásban [1] használt O-helyzetszámait kihagytuk a jelen dokumentumból.
Példák:
b-D-Galaktopiranozil-(14)-a-D-glükopiranóz [b-D-Galp-(1
4)-a-D-Glcp]
or 4-O-b-D-galaktopiranozil-a-D-glükopiranóz
(triviális név: a-laktóz, nem a-D-laktóz)
b-D-Galaktopiranozil-(14)-N-acetil-D-glükózamin
(triviális név: N-acetillaktózamin; LacNAc)
Megjegyzés: A szabad hemiacetálos csoportot tartalmazó diszacharidokat redukáló diszacharidoknak nevezzük.
Számos természetben előforduló diszacharidnak meghonosult triviális neve van. Néhányukat az alábbi táblázatban mutatjuk be, szisztematikus nevük mindkét változatával együtt (l. fent).
Cellobióz | b-D-glükopiranozil-(1 |
4-O-b-D-glükopiranozil-D-glükóz | |
Genciobióz | b-D-glükopiranozil-(1 |
6-O-b-D-glükopiranozil-D-glükóz | |
Izomaltóz | a-D-glükopiranozil-(1 |
6-O-a-D-glükopiranozil-D-glükóz | |
Melibióz | a-D-Galaktopiranozil-(1 |
6-O-a-D-Galaktopiranozil-D-glükóz | |
Primveróz | b-D-Xilopiranozil-(1 |
6-O-b-D-Xilopiranozil-D-glükóz | |
Rutinóz | a-L-Ramnopiranozil-(1 |
6-O-a-L-Ramnopiranozil-D-glükóz |
A trehalóz, szacharóz, maltóz és laktóz szisztematikus nevét (és képletét) korábban már megadtuk.
Ha a származékokat triviális név alapján nevezzük el, a szisztematikus névben elsőként említett komponens vesszővel ellátott helyzetszámot kap.
Példa:
Ha a redukáló vég uronsavészter-glikozid, az észter alkilcsoportját említjük elsőként, az aglikon alkilcsoportját pedig a glikozid nevével együtt.
Példa: